dissabte, 14 de juny de 2008

tertúlia literària Ian Mcewan

tertúlia literària 03 Juny 2008 Sèptima tertúlia
Chesil Beach
Ian Mcewan 16 euros anagrama 2007 1º edició febrer 2008 184 Pàgines
traducció jaime zulaika
Aquesta vegada no ha vingut la Maite Hernando però per primer cop s´ha incorporat un altre tertuliana que també es diu Maite , per casualitat s´ha assentat en el mateix lloc que l´Hernando
El llibre es una crònica que tracte de l´intimitat de la parella en la seva primera nit desprès del casament, dos joves plens de prejudicis en la tancada Anglaterra de principis dels 60.Novel-la curta de l´autor d´altres novelles com Expiació. amb un llenguatge ple de detalls, molt elegant a l´hora d´utilitzar les paraules i sentits figurats .
Ian McEwan te una manera molt àgil de introduir-te dins de l´historia, una historia on es produeixen situacions apassionades. Encara que no fan falta grans histories perquè passin coses en una novel·la , ni que passin grans histories dins de la parella, dons poden passar moltes coses sense moure un dit.
El lloc de l´historia es la platja de l´hotel on passen la nit , la platja de Chesil, els personatges que tenen poc mes de vint anys es varen conèixer en una manifestació en contra de les armes nuclears , Florence es una noia de classe mitja alta i Edward, en canvi, ve d´una família que viu a la zona baixa de la classe mitja.
Per l´any 1962 la revolució sexual no havia arribat a Anglaterra. McEwan ens explica amb els seus discursos i silencis el que varen passar en la nit de nuvis Edward i Florence, on els porta la relació del amor i del sexe .
La generació dels anys 60 vigilats i reprimits de tota llibertat on poc a poc i amb problemes anàvem incorporant la nova moral sexual.eren els principis del feminisme on fer l´amor era una qüestió d´orgasmes
La novella ens explica qui son i com es van conèixer ,tot es pensat i poc parlat, tota l´acció de la novella passa en unes hores i com lectora he trobat el final molt precipitat , la Montse amiga de la Beti ,deia que li haguera agradat que l´autor dediques mes pàgines a explicar nos com ha continuat la vida d´aquest llicenciat en història i la violinista d´un quartet de cordes , els gustos musicals de la parella son diferents a ell li entusiasme el rock /pop i a ella la música clàssica però intenta entendre les cançons de Chuc Berry i altres de la època.
Pors ,fòbies, frigideses? inexperiències que en el cas de aquesta historia es el que porta al fracàs total de la relació.
En homenatge amb en Kike diré que Edward va néixer la mateixa setmana en que va començar la batalla d´Anglaterra 1940, ( sempre intercala en els seus discursos moments històrics que varen passar a la època on passen les novelles ).
El seu pare es director d´una escola y la seva mare viu en un caos mental " daño cerebral " es l´expressió que el pare explica en els fills l´estat de la mare a quedat malament a causa d´un accident ,ella pinta quadres que mai acaba , en aquesta casa els llits mai es fan i no es canvien els llençols el bany fa pena,
La mare de la Florence es professora en l´universitat i el seu pare un home de negocis, viuen en una casa bona amb minyona, dos cotxes i menjars cars i sofisticats .
En una entrevista que li fa el país amb en Ian Mcewan i que en Kike ens llegeix alguns fragments diu que :Es cierto que la sumisión ancestral de la mujer la conducía al lecho conyugal como víctima al matadero, pero por lo general esta anomalía se solventaba con facilidad, o hace tiempo que se habría extinguido la raza humana
Sembla ser que Pedro Almodovar està fent l´adaptació cinematogràfica d´aquesta novella ,

Pròxim llibre /tertúlia 01/07/2008 Laura y Julio de Juan José Millas