dijous, 31 de juliol del 2008

cementiri de portbou

Port-bou ( rajola nº 563 )

LA Frontera i la Tramuntana son signes d´identitat de Portbou, i per sobre de tot el seu cementiri situat sobre el mar, ja en Josep Pla deia que aquest cementiri era un dels macos de la nostra terra . El cementiri es construí en terrenys adquirits per la companyia ferroviària i s'acabà l'any 1885. El 1899 es destinà un espai a cementiri catòlic i un altre a fossa civil, però amb el temps s'han ajuntat aquests dos espais. Hi ha una petita capella vuitcentista dedicada al Sant Crist, una pedra amb placa en record al filòsof alemany Walter Benjamín ( Berlin 1892-Portbou 1940) i una placa commemorativa al portal de l'entrada també dedicada a ell. Cementiri molt visitat per jueus que despositen les seves pedretes sobre el monument fet a l´any 1999, Anteriorment, els enterraments s'havien de fer a Colera i per mar, al ser Portbou un agregat del poble veí que era el cap del municipi, i no va tenir comunicacions per carretera fins que es construí l'actual tram de Llançà a la frontera per el coll de frare que s'inaugurà el 1918..

El setembre de 1940, després de 7 anys d'exili, Walter Benjamin travessa els Pirineus en un intent desesperat d'escapar dels nazis. Un fingit canvi de legislació de les autoritats espanyoles va impedir que tingués èxit. Reclòs a la seva habitació per tres guàrdies que havien de deporta-lo el matí següent, Benjamin es va suïcidar amb una sobredosi de morfina. Va ser enterrat com a catòlic i amb un nom fals al cementiri de Portbou. En el bloc informatiu " Portboubloc "del grup d´Erc de Portbou proposen la construcció d'un columbari, un sistema de sepultura concebut especialment per dipositar les urnes,axis evitar que les cendres dels difunts hagin de ser llençades al mar, d'altre banda prohibit, avui en dia molta gent vol ser incinerat, pràctica cada vegada més comuna. Falta però un lloc específic al cementiri de Portbou on aquestes cendres puguin ser dipositades i on hi pugui figurar el nom de la persona per record dels seus familiars .
Recordem també que hi ha enterrat Rafael Santos Torroella. Portbou-1914. Escriptor, crític d´art, poeta i dibuixant. Fill d´un funcionari de duanes salmantí , va estudiar dret a Valladolid i Salamanca. Professor d´Història de l´Art a l´Escola Superior de Belles Arts de Barcelona. Ha publicat diversos llibres i estudis, i, a més a més, ha traduït al castellà nombrosos llibres de caràcter literari i crític. Molt interessat en Dalí, li ha dedicat diverses obres. És corresponent de l´Acadèmia de Sant Fernando de Madrid des de 1974. Com a dibuixant ha retratat molts intel·lectual artistes. Walter Benjamin ( Berlin 1892-Portbou 1940)Filòsof alemany, de família jueva. Va néixer a Berlín el 1892 i es va suïcidar amb una sobredosis de morfina a Portbou el 26 de setembre de 1940, quan fugia dels nazis camí dels Estats Units, al assabentar-se que havia de ser repatriat.La seva mort, després d'una llarga i dura travessia a peu pels Pirineus , des de Banyuls a Portbou, va estar envoltada d'estranyes circumstàncies així com el lloc exacte de la seva tomba va ser un enigma fins a descobrir-se que el seu cadàver va anar a parar a la fossa comuna el 1945. informació agafada del bloc esquerra-portbou.bloc.cat i de personal.telefonica.terra.es/web/daper/portbou.htm

L´obra : Passatges

El títol fa referència a l´obre “ Passagen Werk “ en la qual Walter Benjamín va treballar fins a la seva mort i no es mes que un passeig a través del temps Desde 1992 hi ha una escala de metall coberta que baixes con si et precipitessis cap al mar pero xoques amb una pared de vidre es el monument ideat per Dani Karavan “ Passatges” homenatge amb en Walter Benjamín i tots els exiliats.

( tunel, escales, acer oxidad, mur de pedres, plataforma i el seient… ) formes i passatges ( remoli del mar, el cementiri, l´olivera,.. ) i camins que conduïxen a tres passatges. Tunel que uns esglaons condu:ixen al precipici al buit del remolí d´aigua que Karavan va asimilar com a metáfora de l´angoixa. Placa de vidre que fisicament protegeix de l´abisme i psicologicament Blau del cel símbol de la llibertad pero que el mur talla aquesta llibertat Planxes d´acer oxida que s´adapta a l´entorn natural de la terra seca i àrida com les montantes de Portbou El segon cami va cap una escala metàl-lica que porta la mirada a l´olivera que esta junt la paret del cementiri simbol de la pau i la llibertat L´últim camí darrera del cementiri Karavan ens mostra una plataforma cuadrada de quatre metres de costat amb una galleda en el seu centre que incita al repòs.

Citant textualment a Dani Karavan : “ Recordem-lo sempre i que gens sigui oblidat “ “ ´es tasca més àrdua honrar la memoria dels éssers anònims que la de les persones cèlebres.La construcció històrica està consagrada a la memòria desl quals no tenen nom “www.memorialwalterbenjamin.com

La mort de Benjamín es va inscriure al registre de defuncions de Portbou. Com a causa de la mort hi consta “ hemorragia cerebral “ Henry Gurland va adquirir al cementiri de Portbou una tomba per a Benjamín per un període de cinc anys Dissabte 28 setembre 1940 Benjamin va ser enterrat al níxol nº 563 . el 20 de desembre 1945 es va traspassar aquest níxol a d´altres persones convertin-se en un sepulcro doble en adjuntarse amb el níxol inferior.

Les despulles de Benjamín van traslladar-se a l´ossera. No hi ha dons cap tomba de Benjamin LLibre de Registre de Defunció de l´Ajuntament de Portbou.