divendres, 9 de novembre de 2007

TERTÚLIA LITERÀRIA


Comentari llibre LA CAVERNA Jose Saramago

Llibreria Bernat c/ Buenos Aires 6 Barcelona

La Montse de la llibrería Bernat va acceptar fer una tertúlia sobre el llibre LA CAVERNA d´en Jose Saramago , llibre de lectura indispensable que reflectís un mon en procés d´extinció i un altre mon que creix i es multiplica.

Una de les tertulianes , l´Anna desprès d´haver fet una introducció per els qui feia temps que havíem llegit el llibre , ens deia que son uns terrissaires que volen vendre en un gran centre comercial( metàfora que es del mon occidental) els productes que feien artesanalment.Els artesans son absorbits per els grans magatzems.

Tots els dies desapareixen especies animals i en sorgeixen d´altres , al final tot torna a la terra com un cicle biològic , metàfora del fang per fer les peces, plats olles i figures , diferentment interpretada per altres contertulians on deien que el fang es un final, un fang que ja no es necessari per el mon, aquest mon globalitzat.

S´anaven exposant en els discursos idees que a mi no em donava temps a dessarrollar , idees a vegades contradictòries entre la llibertat i la seguretat.

Seguir els normes es sempre molt mes fàcil que no seguir-les dons un no sent cap remordiment ni es sent culpable .Ningú somia el que ja te.

La contradicció entre el que penses de la vida i com la vius es altre dels pensaments del llibre , on alguns dels personatges tracten a prou feines d´escollir el seu destí mentres uns altres pateixen creient que l´escullen.

Basada en el mite de Plató que ens deia en la República , forma part d´una trilogia integrada per “ ensayos sobre la ceguera” i “ todos los hombres “ en la primera es la pèrdua de la vista, en la segona es la pèrdua de la memoria i en la caverna la pèrdua de la feina, neurosis a l´ordre del dia.

En la seva escriptura utilitza paràgrafs llargs, per separar els paràgrafs no agafa el punt i a part convencional, el punt i la coma no apareixen mai tampoc els dos punts , les cometes , els parèntesi ni els punts d´interrogació o admiració, la manera de posar els diàlegs es la característica d´en Jose Saramago, no utilitza el punt i a part ni el guio llarg per l´intervenció dels personatges ni els incisos del narrador entre guions sinó que cada intervenció la marca amb l´inicial de la paraula en majúscula , introdueix frases fetes i refranys.

Verosimilitud de les histories i geografies fa la novella perfectament actual.

Llegir i discutir llibres junts es seguir practicant aquesta catarsis que es la lectura compulsiva transformant el mon en el meu gust.