divendres, 30 de novembre del 2007

VI Jornades Republicanes

VI Jornades Republicanes

REPÚBLICA TRANSICIÓN

Unitat Cívica per la República

Museu d’Història de Catalunya

Barcelona 1 i 2 de desembre 2007

Direcció: Pl. de Pau Vila, 3 (Palau de Mar)

Transports y carrers de accés: Autobús: 14, 17,

19, 36, 39, 40, 45, 51, 57, 59, 64 i 157

M-L4 (groga) Barceloneta -Tren estació França

En el marc del Memorial Democràtic, Unitat Cívica per la República vol introduir el debat d’un altre en foc de la transició. El nostre objectiu és la divulgació àmplia i planera d’una realitat que, quan ha estat divulgada, ho ha fet en clau acadèmica. Sense menysprear el que ha significat l’estudi d’aquesta etapa, voldríem contribuir amb aquestes jornades a una més extensa difusió d’aquest període i a donar veu a persones que hagin viscut i s’hagin significat durant aquells anys. L’anomenada “transició política”, que a casa nostra, sens dubte, va adquirir elements diferencials molt accentuats, va comportar la superació del franquisme, un dels pitjors i més llargs règims dictatorials de L’Europa del segle XX. Aquest impàs es va produir sense cap crisi social de grans dimensions i sense que el fantasma d’una nova guerra incivil tornés a fracturar el nostre país i la resta de l’estat. Sense deixar de banda la importància dels pactes polítics entre el Movimento i els partits d’oposició i els sectors reformadors del franquisme, normalment s’ha dotat de massa pes al que podríem anomenar visió piramidal del procés de la
transició, però, per contra, no s’ha parlat amb tota la seva dimensió, o s’ha parlat molt menys,d’altres actors del procés, d’altres protagonistes que van ser tant o més essencials.

PROGRAMA DISSABTE 1 DE DESEMBRE

10.00 Presentació a càrrec de:

Jaume Sobrequés, Director del “Museu d’Història de Catalunya”

Miquel Jordà, Fundador i President UCR

10.30 Una altra mirada sobre la transició:

Jordi Mir, Investigador dels Moviments Socials durant el Franquisme i la Transició

Bernat Muniesa, Autor de “Dictadura y Transición”

Juan Ramón Capella, Autor de “Las zonas oscuras de la Transición”

PAUSA

13.00 L’exèrcit en la transició des de la Unió Militar Democràtica

José L. Pitarch, Ex membre de la UMD

Gabriel Cardona, Ex membre de la UMD

14.30 DINAR

16.30 Formes d’Estat

Víctor M. Casco, Estudiós del Sistema Republicà

Miquel Caminal, Expert en Federalisme

Coordina la Jornada:

Antoni Lucchetti, UCR Catalunya

DONES: REPÚBLICA, GUERRA I EXILI

La conquesta de les llibertats democràtiques, i entre elles el molt valuós concepte constitucional de la igualtat d’oportunitats
entre les dones i els homes, va tenir un antecedent de primer ordre: les dones republicanes, que van aconseguir durant la II
República el dret de sufragi i posar a la pràctica importants lleis civils de reconeixement dels drets de les dones.Aquelles activistes republicanes van participar en totes les esferes de la vida pública i després van patir la guerra i l’exili.
Durant el franquisme, aquell somni igualitari va quedar trencat per murs de silenci i repressió. Però la llavor estava posada i durant tota la resistència les dones van tenir un paper actiu, malgrat els patiments viscuts després de la derrota. Anys desprès, quan van aparèixer els primers aires dels canvis democràtics, una nova generació de dones va recollir el resultat de les lluites de les seves àvies i va inspirar els moviments feministes i reivindicatius.
És important la participació l’acte de les velles i belles lluitadores republicanes, a fí de transmetre les seves vivències i la seva experiència a les joves generacions.

PROGRAMA DIUMENGE 2 DE DESEMBRE

10.00 Presentació a càrrec de:

Teresa Sanz, UCR Catalunya

10.30 Dones: República, Guerra i Exili

Elvira Altés, Autora de “Les Periodistes en els temps de la República”

Angela Jackson, Autora de “Més enllà del camp de batalla”

Mar Trallero, Investigadora de les Dones de la guerra l’exili

Llum Quiñonero, Autora de “¿Nosotras que perdimos la paz?

Amb la presència de les Dones del 36

PAUSA

13.00 Moviments feministes en la transició per tres dones activistes del moviment feminista:

Dolors Calvet, Diputada al Parlament Espanyol a la primera legislatura de la Transició

Montserrat Fernández-Garrido,

Advocada i Mediadora per la Dona i Família

Núria Milà, Regidora de “Polítiques d’Igualtat” de l’Ajuntament de Castelldefels

14.30 – 15.00

Recital poètic a càrrec del Grup

“LAUTA”

CLAUSURA I DINAR FRATERNAL

Unitat Cívica per la República és una organització cultural amb l’objectiu de difondre i divulgar els valors de la segona república.D’igual manera pretén treballar per encaminar els ciutadans cap a una tercera república. És per això que les nostres activitats se centren en els aspectes més formatius d’aquesta tasca divulgadora.
Les V Jornades Republicanes són doncs el resultat d’aquesta tasca divulgativa que varem iniciar fa un temps. Aquestes jornades són obertes al públic i gratuïtes.
Us agrairem doncs que contribuïu amb la vostra presència i que també ens feu totes les aportacions que us semblin pertinents. Serà entre totes i tots que podrem, a través de la participació i la paraula, sentir que som autèntiques ciutadanes i autèntics ciutadans de ple dret.

Organitza: Unitat Cívica per la República amb el suport de Memorial Democràtic, Departament Relacions Institucionals de la
Generalitat de Catalunya